למנדפים ישנו תפקיד חשוב בהרחקת מזהמים או ריחות רעים מסביבת העבודה. אולם תפקידם הופך אותם לחשופים לעשן, שומן ואדים רעילים ועל כן יש לדאוג לנקות אותם אחת לתקופה. היעדר תחזוקה תכופה של המנדפים והארובות, עשוי לגרום למפגע תברואתי ובמקרה קיצוני אף למפגע בטיחותי, מכיוון שבמנדפים ובארובות מצטברים שיירים של גזים וחומרי בערה. חומרים אלו מהווים סיכון היות ובסופו של יום יכולים להוביל להתלקחות ואף לשריפה.
מהי מערכת נידוף?
מערכת הנידוף היא נדבך חשוב במערכות סינון האוויר במיוחד בעסקים מתחום האוכל, התעשייה והמעבדות. המערכת מכילה מנדפים מיוחדים המסננים ומנדפים את הריחות, העשן, השומנים והגזים הרעילים הנלווים לעבודות הבישול או הרקיחה.
מדוע צריך לנקות את המנדפים?
ניקוי מנדפים זו משימה חשובה שאין להקל בה ראש ויש לבצעה אחת לכמהחודשים.לאחר תקופה מסוימת המנדפים סופגים שומן קשה, שמתחמם וזולג למשטחי הבישול,מלבד העובדה שהם פחות יעילים כשהם לא נקיים, הצטברות של שומן וחומרים נוספים יכולה להוות גורם סיכון. המנדפים חשופים לחום גבוה על בסיס יומיומי וכאשר לא מבצעים ניקוי החום יגרום להמסת שיירי השומן והחומרים האחרים שהצטברו על המנדף ומשם, הדרך חזרה למטה, אל האזור בו מבשלים תהיה קצרה מתמיד. בנוסף, משתחררים ריחות לא נעימים וכן נוצר נזק תברואתי לסביבה. לבסוף, פעולת הסינון של המנדפים מואטת או נעצרת, ולכן יש חשוב מאוד לנקותם אחת לתקופה, על מנת ליעל את תפקודם. תדירות ניקוי מערכות הנידוף הצורך בניקוי המנדפים נע בין אחת לשלושה חודשים לבין פעם בשנה, תלוי ברמת הפעילות של העסק וגודלו, בין אם מדובר במסעדה, בית קפה, פאב, מלון או מפעל.ניקוי מנדפים בשלושה שלבים
כדי שהמנדפים יפעלו בצורה הטובה ביותר יש לבצע ניקוי ותחזוקה בהתאםלתקנים של מכון התקנים הישראלי העוסקים בנושא. מלבד התקנת מנדפים, חברת הצלחהמוצרי מיזוג אוויר בע"מ מספקת גם שירותי ניקוי מנדפים, תוך שמקפידה על שיטותעבודה יעילות ועבודה עם מיטב חומרי הניקוי הקיימים. כדי לשמור על בריאותם שלהעובדים, כמו גם על בטיחותם, החברה מבצעת ניקוי מקצועי בכפוף לתקנים הקיימיםונעזרת לשם כך באנשי מקצוע שעברו הכשרה ונחשבים למאוד מיומנים.
תהליך הניקוי מתבצע בשלושה שלבים: ראשית משתמשים בציוד מיוחד לגירוד השומן, אחר כך ממיסים את השומן או הפיח ולבסוף מנקים באמצעות שטיפה בלחץ ובטמפרטורה גבוהים.
התקנים הנוגעים לניקוי ארובות ומנדפים
על מנת לוודא שהשימוש במנדפים הנו אופטימלי מכון התקנים הישראלי קבע הנחיות על פיהן יש לבצע את עבודות הניקוי והתחזוקה. תקן ת"י 1001 חלק 6 מתייחס למערכות הגנה ואוורור, במבנים בהם מתקיים בישול מסחרי כגון מסעדות, בתי מלון, בתי קפה, חדרי אוכל קיבוציים וכדומה. תקן נוסף הניתן על מכון התקנים הוא תקן ת"י 1839 המחייב תחזוקה שוטפת של מנדפים במעבדות. על פי התקנות יש לנקות את המערכות השונות לעיתים תכופות, כאשר לאחר הניקיון אין לצפות את המערכת בחומרים אבקתיים. כמו כן שירותי הניקיון של המנדפים צריכים להתבצע רק על ידי אנשי מקצוע שעברו הכשרה בתחום ויש להם רישיון לעסוק בכך. יותר מכך ישנן תקנות שאף מתייחסות לתהליך הניקוי עצמו: במהלכו אין לעשות שימוש בחומרים דליקים, יש לכסות או להסתיר שקעים, אין לנתק מערכות כיבוי אש אוטומטיות ועוד.